dijous, 13 de juliol del 2023

(3) L’ARBRE DELS ESCLOPS, d'Ermanno Olmi (1978)

Explotació humana
manera de fals documental, Emmano Olmi fa un retrat rural on, de manera minuciosa, narra la quotidianitat d'una comunitat camperola de finals del segle XIX. Segons el costum llombard d'aquesta època, diverses famílies convivien a la mercé d'un patró, al qual es devien amb la seua feina en el cultiu de les terres i la cura dels animals. Sense llibertat individual ni col·lectiva, passaven —injustament— d'encarregar-se de l'explotació de les terres a ser explotats i estar a la mercé dels capricis d'uns amos desposseïts de qualsevol indici d'humanitat. 
El realitzador italià no dona cap concessió a la comercialitat, ans al contrari; la seua intenció és explicar com era la vida dels camperols, les relacions, les penúries i els somnis (de fet, els actors són no professionals ihi utilitzen l'idioma llombard). Els esclops de l'arbre tallat són una declaració d'amor eterna d'un pare cap als fills, una abraçada a la naturalesa humana que contrasta amb la tosca, grollera i repugnant cosificació patronal. Al final, la cruesa és de magnitud ignominiosa. Així, una família sencera—amb nadons inclosos—han d'abandonar la casa per quedar-se sense res. Els altres membres de la comunitat resten impotents, atònits i sense poder ajudar-los ni solidaritzar-se per por de perdre-ho tot. En una entrevista, Olmi, va comentar: "Jo vull explicar històries de gent que, per als que fan la Història, són "sense història": empleats, obrers, contractistes, tots aquells que gairebé mai nosón presentats com a protagonistes". Aquest interessant i valent film n'és una bona mostra.
 
L'ALBERO DEGLI ZOCCOLI. 1978. Itàlia. Color. 175 Min
Direcció: Ermanno Olmi
Intèrprets: Luigi Ornaghi, Francesca Moriggi, Omar Brignoli, Antonio Ferrari, Teresa Brescianini, Giuseppe Brignoli, Carlo Rota, Pasqualina Brolis, Massimo Fratus, Francesca Villa
Guió: Ermanno Olmi
Música: Johann Sebastian Bach
Fotografia: Ermanno Olmi