diumenge, 30 de juliol del 2023

(4) JUNTS (TILLSAMMANS), de Lukas Moodysson (2000)

Per un món millor
Estocolm i la recerca d'un món millor. La joventut que vol trencar esquemes s'ajunta en comunes llibertàries per tal d'experimentar una nova manera de viure. Fora dictadors, fora el patriarcat, igualtat entre les persones... i, per damunt de tot, una primera escena de la pel·lícula absolutament contundent: un grup de joves en una comuna abraçant-se quan s'assabenten per la ràdio de la mort del General Franco. 
Vaig descobrir aquesta obra en l'interessant documental de David Trueba ("Si me borrara el viento lo que yo canto") sobre la vida i obra del cantautor Chicho Sanchez-Ferlosio (on s'explica el vincle existent entre alguna gent del país escandinau i la resistència espanyola). Doncs bé, eixa imatge em va impactar tant que em va fer perseguir el film fins a visionar-lo. 
Tillsammans és una mirada, entre tragicòmica i nostàlgica, a eixe món hippy de les comunes on es fa una suggerent anàlisi de les relacions, tan allunyades de les convencions, diguem-ne, conservadores que coneixem. Així, l'amor lliure, les relacions obertes, la igualtat total i, en definitiva, l'equitat, comencen a moure's en un espai de convivència que —com tota interrelació— té les seues llums i ombres. ¿Són possibles les relacions obertes? ¿És possible un canvi del món i una unió entre la classe treballadora? ¿És possible suprimir el patriarcat? Tot això el film ho plasma d'una manera directa, sense fer cap mena de judici, deixant que les coses ocórreguen i deixant entendre que hagueren pogut ocórrer d'altra manera. 
Cal afegir que a eixa comuna se li uneix una dona maltractada, germana d'uns del comuners, junt els seus fills. A més, des de l'exterior una família conservadora observa (més ben dit, espia) els joves i veuen amb mal ulls eixa joventut endinsada, segons ells, en les perversions del dimoni. Francament, és demolidora la críticia i l'al·lusió a la hipocresia d'aquest tipus de famílies (el marit masturbant-se mentre mira revistes porno).  Paral·lelament sorgeix una relació preciosa —el descobriment de l’amor—entre els dos xiquets preadolescents; una nouvinguda de la comuna i l'altre fill de la parella conservadora. També, alhora, es fa un cant a l'amistat; Birger, l'home major i la seua abnegada ajuda a Rolf, el marit abandonat. 
Un bon grapat de situacions i d'emocions se succeeixen, tot concentrat en l'esplèndid partit de futbol final en la neu on es metaforitza la unió i la possibilitat de canvi de les persones. Excel·lent film.
 
TILLSAMMANS. 2000. Suècia. Color. 106 Min
Direcció: Lukas Moodysson
Intèrprets: Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Michael Nyqvist, Emma Samuelsson, Sam Kessel, Gustaf Hammarsten, Anja Lundqvist, Jessica Liedberg, Ola Rapace, Axel Zuber, Shanti Roney, Olle Sarri, Cecilia Frode, Lars Frode, Emil Moodysson
Guió: Lukas Moodyson
Música: Varios
Fotografia: Ulf Brantas