dilluns, 29 de gener del 2018

(3) RETORN A CASA, de Zhang Yimou (2016)

Víctimes d'un Estat injust
El drama humà pel qual travessen moltes persones, víctimes d'un estat autoritari és retratat en la figura de Lu Yanshi. Empresonat i allunyat de la seua dona i filla, fuig de la presó. El preu que ha de pagar per això és molt alt; la seua família, sempre sota l'amenaça de les represàlies i la seua filla, -ballarina que té dificultats per arribar al paper principal d'una obra-, desconnectada d'ell.
En el seu retorn a casa, una vegada proclamada l'amnistia, es trobarà amb una situació inesperada i és allà on hi apareix el millor de la cinta.
Existeixen en la història dues metàfores fonamentals com són l'amnèsia de la seua esposa i el piano. La primera simbolitza l'oblit amb què un estat injust deixa sumit als seus ciutadans i la segona actua com a motor del record d'un temps feliç. Tot i les desgràcies Lu Yanshi no es rendeix, es topa amb la desmemoria però el seu amor és abnegat. D'aquesta manera, lluitant contra les adversitats s'enfronta amb valentia a les seues dues tasques vitals; (re)consquistar a la seva esposa i (re)conciliar-se amb la seua primogènita. Aquesta és la manera d'arribar a la seua felicitat.
Zhang Yimou, amb un excel·lent guió i una realització impecable, aconsegueix un bell i metafòric film. Molt recomanable.

RETORN A CASA (GUI LAI). 2014. Xina. Color.
Direcció: Zhang Yimou
Intèrprets: Gong Li, Daoming Zhang, Guo Tao, Yan Ni, Li Chun, Zhang Jiayi, Liu Peiqi, Ding Jiali, Xin Baiqing, Zu Feng, Chen Xiaoyi
Guió: Zhou Jingzhi (Novela de Yan Geling)
Música: Takanobu Saito
Fotografia: Zhao Xiaoding