diumenge, 25 de febrer del 2018

(2) EL CAMINO, d'Ana Mariscal (1963)

Difícil adaptació
Tot i comptar amb algunes mancances a l'hora de captar l'esperit de l'obra —el film resulta ser una simple transcripció del llibre— estem davant d'una correcta adaptació de l'esplèndida novel·la de Miguel Delibes. Francament, la directora Ana Mariscal es va embrancar en una empresa difícil com era plasmar una narració que, encara que aparentment senzilla, guarda una sèrie de complexitats pròpies i inherents a l'ésser humà difícil d'establir en imatges. A això cal afegir tant les dificultats de l'època —va ser rodada en ple franquisme— cosa que obstaculitzava un treball en plena llibertat- com el metratge (és complicat comprimir en hora i mitja un relat d'aquest calibre). No obstant això, la pel·lícula està rodada amb ofici, amb una excel·lent ambientació i unes grans interpretacions, llàstima que li falte la força de Delibes i es quedi a mig camí.
Per finalitzar, ressenyar que hi va haver un altra adaptació del llibre, realitzat al 1977 per Josefina Molina en format de sèrie de cinc capítols, amb resultats similars al film comentat.  

EL CAMINO. 1963. Espanya. Blanco y Negro.
Direcció: Ana Mariscal
Intèrprets: José Antonio Mejías, Maribel Martín, Angel Díaz, Jesús Crespo, Julia Caba Alba, Mary Delgado, Mari Paz Pondal, Maruchi Fresno, Rafael Luis Calvo,
Guió: José Zamit, Ana Mariscal (Novel·la de Miguel Delibes "El camino")
Música: Gerardo Combau
Fotografía: Valentín Javier