dijous, 17 de setembre del 2020

(2) ENDEVINA QUI VE A SOPAR, de Stanley Kramer (1967)


La injustícia racial i la doble moral
Tenint en compte que els matrimonis interracials estaven prohibits en disset estats en l'època que es va rodar la pel·lícula, podem dir que aquest film de Stanley Kramer té un valor afegit. I és que, al marge de la seua qualitat artística, el seu llançament va ser un compromís social envers els drets socials dels ciutadans americans. 
Un mèrit destacable de la història plantejada és que el director no es limita únicament a exposar el problema de la segregació racial a la societat americana, sinó que reflexiona sobre la doble moral d'aquesta (els pares de Joey Drayton, liberals i laics, troben en conèixer a John Prentice una sèrie de contradiccions en les seues idees establertes que creien tenir clares). 
Confluències d'opinions entre els pares de tots dos, el reverend (que actua com a contrapunt donant una visió sensata i, aquest cop sí, liberal del problema sorgit), la criada (que renega de la seua raça i adopta els cànons de la supremacia blanca) fins a arribar a l'emotiu (i una mica sensibler) discurs final del pare d'ella. 
Per la resta, el film mostra una escenografia molt teatral (les transparències canten una mica) amb interessants diàlegs on els personatges mostren les seues pors, expectatives i emocions. Estimable film, barreja de drama, comèdia i denúncia social que, malgrat les seues llacunes, suposa un exercici digne de tolerància.

GUESS WHO'S COMING TO DINNER. 1967. Estats Units. Color. 108 Min. 
Direcció: Stanley Kramer
Intèrpretes: Spencer Tracy, Sidney Poitier, Katharine Hepburn, Katharine Houghton, Cecil Kellaway, Beah Richards
Guió: William Rose
Música: Frank de Vol
Fotografia: Sam Leavitt