dissabte, 12 de setembre del 2020

(3) THE NAVIGATORS, de Ken Loach (2001)

  Abans persones que no pas treballadors
Ambientada en 1995, amb John Major al capdavant deL govern, Ken Loach denuncia en aquest film les polítiques neoliberals aplicades al Regne Unit que van donar com a resultat l'alienació de la classe treballadora. Taurons capitalistes —dins d'un procés de privatització dels ferrocarrils britànics per adjudicar-lo a diferents empreses privades— que l'únic que buscaven era el rèdit empresarial a costa de la suor i la retallada dels drets dels obrers, sent capaços, fins i tot, d'aplicar cruelment dicotomies sense matisos, sense atendre a raons i menyspreant els pactes amb els sindicats. És colpidor veure la impotència de l'interlocutor laboral —el qual vol actuar correctament d'acord amb la legislació laboral, pactant i consensuant amb els empleats— davant les exigències de l'empresari (quan li ofereixen la dimissió si no fa el que la companyia li requereix, això és: desdir-se dels pactes prèviament establerts).
En la pel·lícula també es mostren intel·ligents tocs d'humor que li donen un aire positiu i que, al mateix temps, contrasten amb la situació dramàtica que travessen els obrers amb les seues famílies. No obstant, el director britànic va més enllà de les relacions laborals i planteja qüestions morals sobre el nostre comportament com a treballadors. El final —duríssim— dona bon compte d'això.

THE NAVIGATORS. 2001. Regne Unit. Color. 93 Min. 
Direcció: Kean Loach
Intèrprets: Dean Andrews, Tom Craig, Joe Duttine, Steve Huison, Venn Tracey, Sean Glenn, Andy Swallow, Charlie Brown, Juliet Bates, John Aston, Graham Heptinstall, Angela Saville
Guió: Rob Dawber
Música: George Fenton
Fotografia: Mike Eley, Barry Ackroyd

Crítiques de Ken Loach (clicar en aquest mateix enllaç per a llegir-les)