dissabte, 7 de gener del 2023

(2) PACIFICTION (2022), d'Albert Serra

Sense acabar d'explotar
L'embolcall d'aquesta pel·lícula és molt suggestiu. Tant la factura tècnica com la cadència pausada que hi imprimeix el director tenen la virtut de submergir l'espectador en el context polític, lúdic i social que es presenta. Un entorn on es fusionen problemàtiques socials com el colonialisme, l'oposició de la població a què es facen proves nuclears al seu territori, el sexisme o l'explotació de la dona. De Roller és l'Alt Comissari que actua com a mediador i intenta buscar un equilibri en el conflicte entre la població indígena i l'estat francés. 
A partir d'aquest entramat Albert Serra juga amb els diferents components únicament per suggerir i que l'observador faça les seues pròpies interpretacions. Des d'aquest punt de vista, des d'aquesta aparença asèptica, Pacifiction és un film atractiu i suggeridor, però —més enllà d'aquest embolcall— no n'hi ha gaire més. Al meu entendre tot es queda a mig camí i el film no acaba d'explotar atenent les possibilitats primigènies que oferia.

PACIFICTION. 2022. Francia. Color. 165 Min.
Direcció: Albert Serra
Intèrprets: Benoît Magimel, Pahoa Mahagafanau, Marc Susini, Matahi Pambrun, Alexandre Mello, Sergi López, Cécile Guilbert, Montse Triola, Lluís Serrat, Mareva Wong
Guió:  Albert Serra
Música: -
Fotografia: Artur Tort