diumenge, 22 de gener del 2023

(3) JOCS PROHIBITS (1952), de René Clément

Inocència perduda
Jocs prohibits comença de manera contundent i impactant. Ja, d'inici, l'espectador hi pot observar la guerra en estat pur. Així, les imatges mostren la cruesa i la nuesa a través de les bombes que cauen indiscriminadament sobre la població. Amb això, moltes històries personals i emocionals queden supeditades al caprici de l'atzar en forma de blanc de diana d'explosius. 
La pel·lícula explica el relat d'una xiqueta que sobreviu a aquesta barbàrie perdent els seus pares al bombardeig. Des d'aquest instant precís, els seus ulls seran el nostre objectiu de càmera, no només des d'un punt de vista perceptiu sinó també sensitiu. És com si s'obrís una mena de teló per fer una oda a la imatgeria i imaginació infantil, i una fantasia irrepetible al marge d'un món tan categoritzat com és l'adult
La història dels dos xiquets flueix per sota del drama de la guerra, de l'enveja i la neciesa. Tots dos construeixen un món paral·lel, allunyat de les contradiccions, maldats i cobdícia que porten a la mateixa destrucció humana. El film, tot conjugant moments còmics i dramàtics, remarca la pèrdua de la innocència en fagocitar la xiqueta tanta misèria, desolació i devastació. 
Al llarg de l'obra s'endevina la fortalesa interior dels nostres primers anys que es van esquerdant a mesura que les frustracions se succeeixen. 
En definitiva, un film recomanable amb una aparença senzilla —agradable música a través de la guitarra de Narcíso Yepes i una bella fotografia en blanc i negre— però que amaga una gran profunditat.

JEUX INTERDITS. 1952. França. Blanc i Negre. 86 Min.
Direcció: René Clément
Intèrprets: Georges Poujouly, Brigitte Fossey, Amédée, Laurence Badie, Madeleine Barbulée, Suzanne Courtal, Lucien Hubert, Jacques Marin, Pierre Merovée, Violette Monnier, Denise Perronne, Fernande Roy, Louis Saintève, André Wasley, Bernard Musson
Guió:  François Boyer, Jean Aurenche, Pierre Bost, René Clément. Novela: François Boyer
Música: Narciso Yepes
Fotografia: Robert Juillard