divendres, 6 de gener del 2023

(3) CINCO LOBITOS (2022), d'Alauda Ruiz de Azúa

El joc de viure
Diferents generacions es creuen en aquest retrat propi de la vida on es mostra el fràgil i curt camí que va des del naixement a la mort i on els primers balbucejos arriben indefectiblement a la vellesa. A Cinco Lobitos, pares, fills i néts es convenen per resoldre el difícil joc de viure. Secrets, decepcions i esperances serveixen com a estuc d'una tabula rasa quotidiana que, al principi, sempre es pensa que es mantindrà òrfena de dificultats. 
La directora, Alauza Ruiz de Azúa hi evita tota mena d'ornamentacions i artificis, i hi desplega tota la seua senzillesa per reflectir un paisatge directe molt ben narrat, sense caure en sentimentalismes en una pel·lícula que és, sobretot, molt humana. Les contradiccions i la psicologia dels personatges així ens ho confirmen i segurament ens veiem reflectits en alguns d'ells. No és fàcil ser mare, ni filla i així ho pateix Amaia en aquest magnífic film: tot forma part de l'ardu i plaent joc de viure.

CINCO LOBITOS. 2022. Espanya. Color. 104 Min.
Direcció: Alauda Ruiz de Azúa
Intèrprets: Laia Costa, Susi Sánchez, Ramón Barea, Mikel Bustamante, José Ramón Soroiz, Amber Williams, Lorena López, Leire Ucha, Elena Sáenz, Asier Valdestilla García, Nerea Arriola, Juana Lor Saras, Justi Larrinaga, Isidoro Fernández
Guió:  Alauda Ruiz de Azúa
Música: Aránzazu Calleja
Fotografíi: Jon D. Dominguez