dijous, 26 de gener del 2023

(3) TOM JONES (1963), de Tony Richardson

Gaudir del present
El públic mitjà de hui dia no està acostumat a veure comèdies d'aventures ambientades en èpoques anteriors (potser sí que ho estaven, tres o quatre dècades enrere, quan només hi havia dos canals a la televisió i es podien gaudir de pel·lícules d'aquesta mena: em ve al cap per exemple El falcó i la fletxa de Jaques Torneur, amb Burt Lancaster de protagonista). És per això que és una pena que la joventut actual no conega —o no els interesse a priori— aquesta mena d'obres que, a banda de la seua incontestable qualitat artística, són un divertiment constant. 
Tom Jones -contextualitzada a l'Anglaterra del segle XVIII- és una comèdia d'embolics on l'atzar, la picaresca i la concupiscència són els tres pilars on es fonamenta i es desenvolupa l'acció. L'obra, basat en la novel·la homònima d'Henry Fieldin, exposa la lluita perenne pel poder i els diners (els matrimonis de conveniència), la immensa bretxa social entre les diferents classes d'aquell temps i la cerca utòpica de la llibertat individual. La seua magnífica ambientació, en el passeig entre Tom i el barber, es pot observar un dia quotidià d'aquell moment: pobresa, misèria, morts a l'aire lliure introduint-los en tombes... cosa que fa que l'espectador s'endinse, com un viatge en el temps, a aquest marc històric. D'altra banda, el protagonista viu una multitud de peripècies des del seu accidentat naixement. A partir d'aquí el guió trena de manera supèrbia una sèrie de situacions que alhora estan adornades amb una extraordinària comicitat. Tony Richardson té una forma molt original i innovadora de contar la història utilitzant els personatges com si de vegades es dirigiren a l'espectador i enfilant una veu en off que explica les desventures del nostre (anti)heroi. A més, fa servir congelats d'imatge i càmera ràpida, a l'estil de cinema mut, ampliant-ne el caràcter trepidant. Però la cinta és sobretot un cant a la llibertat i a gaudir plenament del present, tal com ho va fer Tom Jones. Molt divertida.

TOM JONES. 1963. Regne Unit. Color. 129 Min.
Direcció: Tony Richardson
Intèrprets: Albert Finney, Susannah York, Hugh Griffith, David Warner, Edith Evans, George Devine, Joan Greenwood, Diane Cilento, David Tomlinson, Rosalind Atkinson, Angela Baddeley
Guió:  John Osborne. Novela: Henry Fielding
Música: John Addison
Fotografia: Walter Lassally