dimecres, 27 de desembre del 2023

(2) PER QUI TOQUEN LES CAMPANES, de Sam Wood (1943)

Les campanes toquen per tu
Basada l'obra d'Ernest Hemingway, aquesta pel·lícula intenta ser fidel a l'esperit de la novel·la de l'escriptor americà aconseguint-ho parcialment. Les mancances del llibre es veuen reflectides encara més en aquest film amb una planificació pedestre i amb un càsting d'actors i actrius força desastrós. Si bé, cal ser benèvols amb aquest treball tenint en compte la data en què es va realitzar. 
En la meua modesta opinió, la novel·la no em va entusiasmar, però sí que contenia, en canvi, frases i moments memorables quant a referències polítiques i metàfores poètiques referents a l'amor i a l'existencialisme. Almenys, en totes dues expressions artístiques, es va ensenyar al món la barbàrie feixista, la lluita fratricida i el compromís cec de les brigades internacionals, que és molt.
 
FOR WHOM THE BELL TOLLS. 1943. Estats Units. Color. 159 Min
Direcció: Sam Wood
Intèrprets: Gary Cooper, Ingrid Bergman, Akim Tamiroff, Arturo de Córdova, Mikhail Rasumny, Fortunio Bonanova, Victor Varconi, Katina Paxinou, Joseph Calleia, Vladimir Sokoloff, Eric Feldary, Alexander Granach, Lilo Yarson, Leo Bulgakov
Guió: Dudley Nichols. Novela: Ernest Hemingway Reparto
Música: Victor Young
Fotografia: Ray Rennahan