dissabte, 27 de maig del 2023

(2) LOOKS AND SMILES, de Ken Loach (1981)

Sense eixida laboral
Ken Loach retrata socialment una grisa Anglaterra dels anys vuitanta sota el mandat de Margaret Thatcher reforçat amb un blanc i negre que simbolitza la realitat social depressiva el moment. 
Nick, un jove desafavorit per les polítiques del país, es troba desorientat i sense rumb, perquè, malgrat la seua constant recerca, no troba feina. Les imatges de llargues cues de l'atur per poder cobrar una miserable pensió, les passejades de Nick i el seu amic, Alan, pels carrers de Sheffield, sense res a fer —irrespectuosos amb la gent, enrolant-se en baralles a les discoteques i gairebé sense motivació — donen un bon compte de l'ambient opressiu que es respirava. Troben, però, una via d'escapament —l'única i trista via— en la possibilitat d'allistar-se a l'exèrcit, Alan ho aconsegueix, però Nick s'hi troba amb l'oposició dels pares. 
El director britànic barreja aquesta realitat social que va afectar tants joves i persones treballadores de l'època juntament amb el drama de Karen; afectada per la separació dels pares i amb problemes amb la mare i el padrastre. 
Un film amb aspectes d'interés que denuncia les poques possibilitats d'obtenir una feina i una vida digna, sense eixida per als joves a la societat britànica de l'era Thatcher. Tampoc no falten alguns dards enverinats a les forces d'ocupació de l'exèrcit britànic a la catòlica Irlanda.
 
LOOKS AND SMILES. 1981. Regne Unit. Blanc i negre. 104 Min
Direcció: Ken Loach
Intèrprets: Graham Green, Carolyn Nicholson, Tony Pitts, Roy Haywood, Phil Askham, Pam Darell, Tracey Goodlad, Patti Nicholls, Cilla Mason
Guió: Barry Hines
Música: Marc Wilkinson
Fotografia: Chris Menges

Crítiques de Ken Loach (clicar en aquest mateix enllaç per a llegir-les)