dijous, 18 de maig del 2023

(3) UNA DONA PER A DOS (1933), d'Ernst Lubitsch

Un "trio" en blanc i negre
Lubitsch fa una mirada femenina i llibertina a les relacions de parella amb un punt d'atreviment inusual per a l'època. En un sorprenent gir a la tradició, ací la xica és qui controla les situacions, tot deixant els xics —el duet masculí— a mercé dels vaivens d'ella. 
Així, Gilda, es debat entre els amors dels dos artistes, valorant el millor de cadascú i somiant d'aconseguir una mixtura entre el pintor i el dramaturg. Es pot estimar dues persones alhora?, es pot conviure amb totes dues?, podria funcionar una relació a tres bandes?, es poden separar sexe, amor i amistat, o es poden conjugar? A la pel·lícula flueixen reflexions sobre les relacions fora de l'ortodòxia, però sempre des de la perspectiva femenina, per la qual cosa aquesta comèdia és un cant llibertari al carpe diem, per a, llavors, gaudir d'allò que més desitgem (George i Thomas) i allunyar-nos dels convencionalismes (l'empresari, Max Plunkett). 
Una brillant obra en què comicitat, complicitat i enginy s'acomoden a unes situacions i a uns diàlegs sustentats per un fantàstic planter actoral.

DESIGN FOR LIVING. 1933. Estats Units. Blanc y negre. 90 Min.
Direcció: Ernst Lubitsch
Intèrprets: Carole Lombard, Jack Benny, Robert Stack, Stanley Ridges, Felix Bressart, Lionel Atwill, Sig Ruman, Tom Dugan, Charles Halton, George Lynn,
Guió:  Ben Hecht, Samuel Hoffenstein. Obra: Noël Coward
Música: John Leipold
Fotografia: Victor Milner