dimarts, 23 de maig del 2023

(3) BALLEU, MALEÏTS, BALLEU (1969), de Sydney Pollack

Paràbola de la Gran Crisi
Enquadrada a la Gran Depressió americana, aquesta obra metaforitza la crisi social i personal d'una gran part de la societat que estava subjugada a les seues horribles conseqüències. Quan la fam aguaita, quan les penúries abracen la quotidianitat i les dificultats esborren les necessitats més bàsiques, l'ésser humà intenta sobreviure com siga, agafant-se a qualsevol possibilitat que es trobe en el seu camí. Són èpoques de penúria i les rates surten del seu amagatall per aprofitar-se de la carestia que sotja i atemoreix a milers de persones. Al bell mig, hi queden famílies destruïdes, persones deprimides, resignades i impotents davant les urpes d'un ogre que espera en un atzucac. 
La competició de Marató de ball és un protoreality-show que simbolitza el capitalisme ferotge i els concursants són carnassa per a l'oligarquia regnant en un sistema plutócrata. Aquesta adaptació de Sidney Pollack mostra a la perfecció —fantàstica la posada en escena— els secrets que es mouen en aquesta important història —claustrofòbica i luctuosa— de desesperació.

THEY SHOOT HORSES, DON'T THEY? 1969. Estats Units. Color. 121 Min.
Direcció: Sydeny Pollack
Intèrprets: Jane Fonda, Michael Sarrazin, Gig Young, Susannah York, Red Buttons, Bonnie Bedelia, Bruce Dern, Al Lewis, Michael Conrad, Robert Fields, Severn Darden, Allyn Ann McLerie
Guió:  James Poe, Robert E. Thompson. Novela: Horace McCoy
Música: Johnny Green
Fotografia: Philip H. Lathrop