dissabte, 14 d’octubre del 2023

(3) EL FESTÍ DE BABETTE, de Gabriel Axel (1987)

El triomf del plaer
La regla d'or de la gran majoria de religions és el patiment i la renúncia a qualsevol forma de plaer. L'amor carnal, el delit dels sentits i l'hedonisme són vistos, en general, com a temptacions del dimoni que hem d'esquivar per tenir una vida circumspecta en aquest món i, per descomptat, una vida honrosa al més enllà. 
Aquesta pel·lícula narra la història de dues germanes ancianes en un llogaret danés del segle XIX, una societat puritana on totes dues, Martine i Filippa invertien el seu temps pregant i en obres de caritat. La càmera utilitza un flashback per recordar la seua llunyana joventut i com van haver de renunciar a la felicitat a causa de la seua devoció, dedicació i fidelitat als seus principis cristians. L'aparició de Babette trencarà aquest mur sagrat, intocable i castrador a través de la seua gastronomia i les seues habilitats culinàries. 
Plena de matisos, amb una estupenda narració, unes interpretacions molt precises i uns tocs d'humor molt intel·ligents, la pel·lícula t'atrapa des del primer instant junt amb una ambientació on s'evidencien les característiques socials i històriques. Només contemplant —i especialment admirant— l'escena del sopar ja val la pena visionar-la. 
Per a la congregació; les guatles, les tortugues vives, els caps de vedell, els vins i licors simbolitzen el mal, i intentaran véncer-lo, tot evitant fer comentaris sobre el festí. Tot i això, aquests no poden resistir-se a la temptació i acaben abraçant al plaer. Per art de màgia, les velles picabaralles s'esmenen, el color de felicitat treu el cap en el fosc menjador i els comensals es deixen portar pel gaudi gastronòmic, oblidant-se que el pecat està en el menjar. I seran feliços, almenys, en aquest daurat espai de temps: sense patiment i amb complaença, apagant la llum encegadora del fantasma de la religió . 
 
BABETTES GAESTEBUD. 1987. Dinamarca. Color. 102 Min
Direcció: Gabriel Axel
Intèrprets: Stéphane Audran, Birgitte Federspiel, Bodil Kjer, Jarl Kulle, Jean-Philippe Lafont, Bibi Andersson, Ghita Norby
Guió: Gabriel Axel. Historia: Karen Blixen
Música: Per Norgard
Fotografia: Henning Kristiansen