dilluns, 9 d’octubre del 2023

(1) LAS BUENAS COMPAÑIAS, de Silvia Munt (2023)

Imprecisió
Aquesta pel·lícula està inspirada en el grup de dones d'Errenteria (les 11 de Basauri) que, entre el 1976 i el 1985, va ajudar milers de persones a avortar en condicions dignes i segures. Eren temps on l'avortament estava prohibit i tant la hipocresia com la doble moral estaven instal·lades a la societat. Això sí, una gran part d'aquells que ho censuraven enviaven les seues filles a Londres a avortar. 
El film mostra i narra aquest moviment feminista de dones lluitadores, valentes i pioneres del postfranquisme que buscaven un canvi social en un context intoxicat per la mentalitat podrida del masclisme i del franquisme. Amb aquesta temàtica tan interessant s'hi comptava amb suficients recursos per a armar una bona història que pogués arribar a emocionar l'espectador. No obstant això, la cinta no arriba a transmetre tot el garbuix de sentiments i commocions que van patir aquestes dones. No sé si ha estat degut al baix pressupost, però la posada en escena hi deixa molt a desitjar amb unes escenes exteriors força limitades i pedestres. Si hi afegim un guió desmanegat i alguna interpretació inadequada, el resultat és —malgrat les seues bones intencions— imprecís, desdibuixat i fallit .
 
LAS BUENAS COMPAÑIAS. 2023. Espanya. Color. 93 Min
Direcció: Silvia Munt
Intèrprets: Alícia Falcó, Itziar Ituño, Elena Tarrats, Ivan Massagué, María Cerezuela, Ainhoa Santamaría, Garazi Urkola, Miguel Garcés, Itziar Aizpuru, Mikel Laskurain,
Guió: Silvia Munt, Jorge Gil Munárriz
Música: Paula Olaz
Fotografia: Gorka Gomez Andreu