dimarts, 30 de juny del 2020

(3) LA TRINCHERA INFINITA, de Jon Garaño, Aitor Arregui, José Mari Goneaga (2019)

  Els talps de la guerra civil
La vida dels denominats talps en la guerra i postguerra civil espanyola va ser un grup nombrós de persones que va haver d'ocultar-se en un zulo de les seues pròpies cases per tal d'evitar una mort segura. No obstant això, el preu que van haver de pagar va ser molt alt: més de tres dècades de confinament i sofriment.
La trinchera infinita realitza una anàlisi objectiva de la realitat esdevinguda en una determinada zona d'Andalusia dins d'un període de temps molt convuls com era l'any 1936. Per aquests llocs passejaven la repressió, la mort quotidiana, el dolor, el turment, això és: el patiment psíquic i físic, tots ells enquistats en una societat tacada per la sang i venjança. És per això que l'obra no enjudicia, simplement relata uns fets no deixant clar, de manera voluntària, la veritat del que va passar.
És molt suggestiva la manera que els realitzadors fan partícips a l'espectador convertint-los en un transsumpte del protagonista (Higinio Blanco). Així doncs, tot el que esdevé en la incessant recerca d'Higinio ho veiem —des del seu amagatall— a través dels seus ulls, fent la impressió que actuem en qualitat de testimonis passius. Com si es tractara d'una màquina del temps, el film té la virtut de situar-nos en aquests anys per donar compte de la forma d'actuar tan despietada que tenien alguna part de la ciutadania: les delacions i la set de revenja.
La tensió emocional que pateix el personatge principal i la seua parella (Rosa) està molt ben estructurada en les diferents paraules i corresponents definicions que van apareixent a la pel·lícula. Així, podem observar l'evolució mental i física d'Higinio i les seues frustracions (la indiferència dels aliats, les potències occidentals) i les seues (petites) alegries (el seu fill i la seua dona). El metratge va més enllà de les dues hores, però en cap moment dóna la sensació de fer-se llarg, prova del seu bon pols narratiu, de la bona feina actoral, de la seua posada en escena i de la seua acurada ambientació i fotografia.

LA TRINCHERA INFINITA. 2019. Espanya. Color. 147 Min. 
Direcció: Jon Garaño, Aitor Arregui, José Mari Goneaga
Intèrprets: Antonio de la Torre, Belén Cuesta, Vicente Vergara, José Manuel Poga, Emilio Palacios, José María del Castillo, Carlos Bernardino, Adrián Fernández, Nacho Fortes.
Guió: Luiso Berdejo, José Mari Goenaga
Música: Pascal Gaigne
Fotografia: Javier Aguirre Er