dimarts, 14 de febrer del 2023

(3) 1917 (2019), de Sam Mendes

Misió arriscada
Un gran tràveling segueix els moviments i la missió encomanada als dos joves soldats britànics, Schofield i Blake. La seua comesa no és pas fútil: han de travessar el territori enemic per entregar una carta que evitarà la mort de centenars de soldats, inclòs el germà de Blake. S'han d'afanyar, superar perills i intentar sobreviure perquè potser hi arriben tard. Aquesta tècnica cinematogràfica s'hi utilitza brillantment per emfatitzar la pressa de l'encàrrec dels protagonistes. 
La pel·lícula destaca per dos aspectes que tenen la virtut d'atreure al llarg de tot el metratge l'atenció i l'interés de l'espectador. Primerament, hi podríem subratllar la factura tècnica i la posada en escena que doten a les imatges d'un sorprenent realisme. I, en segon lloc, tots els valors humans que transmeten el seu guió. Francament, de vegades costa parlar d'humanitat en temps de guerra on a cada respiració, a cada pas, la mort acompanya els contendents. Però sí, aquesta obra dimana la capacitat per sentir afecte, compressió i solidaritat envers els nostres iguals (en aquest cas, caldria diferenciar entre "iguals" i "la resta", perquè tots aquests conceptes es dilueixen respecte als del bàndol contrari). 
És difícil valorar els aspectes psicològics en un context en què la vida està constantment pendent d'un fil, però sí que és veritat —hi ha estudis que així ho avalen— que en situacions de crisi és quan solem treure el millor de nosaltres mateixos i forces des d'on no n'hi ha. En un breu espai de temps, Schofield s'haurà d'enfrontar amb moments d'una gran tensió i altres d'una alta commoció emocional: l'explosió, la mort del seu amic, la jove francesa i el nadó, l'esquivament dels persistents projectils... 
Pel seu ritme àgil, pel caràcter antibel·licista, pel seu enfocament en els patiments i sentiments dels personatges i per la seua espectacular realització, aquest film de Sam Mendes resulta molt interessant, didàctic i emocionant. Una carrera a contrarellotge per salvar vides, cosa que —si suprimim el seu àmbit bel·licós—sona revolucionari i trencador. És ací quan, els qui observem, ens sentim partícips d'aquesta gran aventura cinematogràfica.

1917. 2019. Regne Unit. Color. 119 Min.
Direcció: Sam Mendes
Intèrprets: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Richard Madden, Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Andrew Scott, Daniel Mays, Adrian Scarborough, Jamie Parker
Guió:  Sam Mendes y Krysty Wilson-Cairns
Música: Thomas Newman
Fotografia: Roger Deakins