dilluns, 5 de juny del 2023

(3) EL PROCÉS, d'Orson Welles (1962)

Estat permanent d'indefensió
Introducción cinematogràfica a l'univers kafkià a través de la novel·la El Procés. Tot i que el projecte estava acompanyat d'una gran complexitat a causa de les dificultats d'adaptació d'una història d'aquest tipus, Orson Welles fa una intel·ligent transposició del seu significat críptic. D'aquesta manera, domina amb mestria la intenció psicològica a través d'una fascinant escenografia i una utilització tècnica encertada combinant llums i ombres i utilitzant constantment els angles picats i contrapicats. 
L'esperit de l'obra es troba reflectit fidelment a la pel·lícula on sobrevolen els seus elements més reconeixibles com són l'estat permanent d'indefensió, la instrumentalització de la ciutadania , el poder invisible, la "justícia injusta", la corrupció i la submissió cega als dictats provinents des de dalt. D'altra banda, queda una sensació —molt ben aconseguida pel film— d'opressió i desassossec després de les peripècies, els desacords i el desenllaç final de Joseph K.
 
THE TRIAL (LE PROCÈS). 1962. França. Blanc i Negre. 118 Min
Dirección: Orson Welles
Intèrprets: Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider, Elsa Martinelli, Suzanne Flon, Orson Welles, Akim Tamiroff, Madeleine Robinson, Michael Lonsdale
Guió: Orson Welles. Novela: Franz Kafka
Música: Jean Ledrut
Fotografia: Edmond Richard