dissabte, 10 de juny del 2023

(3) INSEPARABLES, de David Cronenberg (1988)

Una existència irresoluda
Una vida aparentment feliç, ordenada i econòmicament folgada pot estar corrompuda sistèmicament per altres condicionants ocults i opacs a la vista dels altres. "Inseparables", mostra aquesta particularitat a través de la relació entre els bessons Elly i Bev Mantle. Tots dos, ginecòlegs de prestigi per les seues investigacions innovadores, hi estan molt íntimament lligats, fins al punt de compartir-ho tot, conquestes amoroses incloses. Ara bé, dins aquest nexe hi ha una cosa tan inherent a l'ésser humà com és la jerarquia. Així doncs, Elly exerceix el rol dominant i Bev, timorat, queda supeditat als designis del seu germà. I així transcorre la seua vida, immersa dins una "zona de confort" espúriament asèptica. Tot i això, el seu sistema de funcionament s'ensorra en conéixer l'actriu Clarie Niveau. La bomba de rellotgeria instal·lada a l'interior de Bev esclata, tot conduint-lo a un indefectible descens als inferns de la depressió i al recurs de la química per pal·liar el dolor emocional. Com diu, Elly, tots dos han d'estar sincronitzats i això els arrossegarà cap a un desenllaç fatal. 
El film de David Cronenberg juga amb aquesta vinculació barrejada amb els coneixements mèdics dels dos germans. Reflexiona, a més, sobre la identitat pròpia, els condicionants biològics i la influència de l'ambient en les persones. Això ho fa, especialment, per mitjà del tempestuós personatge de Bev que vol allunyar-se, però alhora, unir-se encara més, al seu germà. És interessant com la pel·lícula es desenvolupa en diferents fases; des de quelcommés proper al que podríem anomenar una comèdia d'embolic fins a endinsar-se cap al més profund de l'esquizofrènia. Des d'aquest punt de vista la pel·lícula és molt suggestiva, ja que presenta aquesta transformació, com una evolució —o involució, segons com es mire— per assolir la cúspide de l'exaltació, el trastorn i el desassossec. Superlatiu Jeremy Irons.
 
DEAD RINGERS. 1988. Canadà. Color. 115 Min
Direcció: David Cronenberg
Intèrprets: Jeremy Irons, Geneviève Bujold, Heidi von Palleske, Barbara Gordon, Shirley Douglas, Stephen Lack, Nick Nichols
Guió: David Cronenberg, Norman Snider. Novela: Bari Wood, Jack Geasland
Música: Howard Shore
Fotografia: Peter Suschitzky