dijous, 1 de juny del 2023

(2) EL SENYOR KLEIN, de Joseph Losey (1976)

La indiferència humana
La indiferència és una actitud que defineix els éssers humans amb unes altes mancances de sensibilitat envers els seus iguals. La característica principal del Sr. Klein, el protagonista de la pel·lícula, era aprofitar la conjuntura de les desgràcies dels altres per a benefici individual (comportament que és, ha estat i serà habitual al llarg de la història). 
Losey i Gavras expliquen les peripècies d'aquest comerciant d'art el desdeny del qual cap a la població jueva es regira —com terra moguda pel vent— en contra seua. Es nota la mà del guionista grec en la denúncia cap al col·laboracionisme francés amb els ocupants alemanys. Però, sobretot, aquest treball és una crítica cap a la indiferència, fet que es pot aplicar a qualsevol injustícia social que s'esdevé en diferents èpoques i llocs del món
Destacaria de l'obra dos moments memorables. La primera és la pertorbadora seqüència en què un metge està analitzant una dona, com si es tractés d'un animal, mirant d'esbrinar si els seus orígens són jueus. La segona és l'escena final del tren quan el Sr. Klein va al mateix vagó que el jueu que li va comprar el quadre a baix preu, traient profit de la seua desesperació: esplèndida metàfora de la (des)igualtat de l'espècie humana. 
En definitiva, un film que val la pena veure, encara que com a espectador, en el meu cas, em vaig sentir una mica com a distanciat (potser per la seua falta de ritme), sense acabar d'arribar-me del tot allò que la cinta, en un primer instant, hi pretenia transmetre. Ressaltar, finalment, la genial interpretació d'Alain Delon, que també va ser productor de la pel·lícula .
 
MONSIEUR KLEIN. 1976. França. Color. 117 Min
Direcció: Joseph Losey
Intèrprets: Alain Delon, Jeanne Moreau, Francine Bergé, Juliet Berto, Massimo Girotti, Dany Kogan, Michael Lonsdale
Guió: Fernando Morandi, Costa-Gavras, Franco Solinas
Música: Egisto Macchi, Pierre Porte
Fotografia: Gerry Fisher