dimecres, 21 de febrer del 2024

(2) LA ZONA D'INTERÉS, de Jonathan Glazer (2023)

Vida plàcida al costat del filat
La vida i la mort. La llum i la penombra. La calma i el terror. Contrastos que, si bé són consubstancials a la vida, en aquesta pel·lícula s'accentuen fins a la indecència. Les converses esfereïdores, la indiferència desoladora i una atmosfera atapeïda de supremacisme porten en sopols a una enfiladissa que actua com a pantalla opaca de la massacre. Cruel, inversemblant i, el més trist de tot, real. 
El que més m'agrada d'aquesta obra és que la càmera hi mostra distància (de fet, l'offscreen és el prinicipal element de la seua posada en escena). L'holocaust no s'hi veu, però s'hi sent i l'horror s'hi fa més palés. El director sap jugar amb el llenguatge fílmic. La seua metàfora dels germans Grimm, la utilització del format animat juntament amb un so esgarrifós emfatitzen l'ambient pertorbador que s'hi mostra. No obstant això, eixa dissociació també existeix entre la pel·lícula i l'espectador. No sé ben bé per què, però no he acabat de connectar del tot amb ella. A parer meu, la realització es dilueix en eixa distància que el director vol transmetre. L'estil visual és arriscat i això fa que el resultat final se'n ressenta. No obstant això, els seus aspectes d'interés (amb la seua anàlisi del mal i de l'horror) són innegables.
 
THE ZONE OF INTEREST. 2023. Regne Unit. Color. 106 Min.
Direcció: Jonathan Glazer
Intèrprets: Christian Friedel, Sandra Hüller, Freya Kreutzkam, Ralph Herforth, Max Beck, Imogen Kogge, Ralf Zillmann, Christopher Manavi, Lilli Falk, Stephanie Petrowitz
Guió: Jonathan Glazer. Novel·la: Martin Amis
Música: Mica Levi
Fotografia: Lukasz Sal