dimecres, 28 de febrer del 2024

(3) QUE NADIE DUERMA, d'Antonio Méndez Esparza (2023)

Traïció
Un trauma del passat, una feina estable que es perd, un enamorament, un negoci que s'emprèn, conéixer gent nova... Circumstàncies consubstancials a la vida que li passen a Lucía, la protagonista d'aquest film la qual, en perdre la feina com a informàtica decideix fer un gir a la seua vida per convertir-se en taxista. 
És important destacar que la història està ben treballada. S'hi condensen, com hem esmentat anteriorment, diferents aspectes que d'alguna manera o altra afecten l'ésser humà atorgant-li, a més, visibilitat al suïcidi i com aquest afecta les persones més properes. Però, sobretot, "Que nadie duerma" és una història de traïcions. La traïció de l'amistat s'erigeix en l'actitud regnant. Lucía en el seu nou treball de taxista se sent lliure i vol experimentar noves sensacions. Així ho fa, fins que es troba amb el trencament de la lleialtat que li havien de guardar aquells amb qui suposadament mantenia una relació d'amistat. Primer l'empresari corrupte amb la seua amiga, i després el trio que pertany al món del teatre amb el cop de gràcia final. 
Turandot (Nessun dorma) com a contrapunt i la venjança com a solució final. El treball de Malena Alterio és descomunal. Ella és qui realment sustenta el relat, tapant algunes esquerdes al guió. Amb tot, la pel·lícula té ritme i és interessant.
 
QUE NADIE DUERMA. 2023. España. Color. 122 Min.
Direcció: Antonio Méndez Esparza
Intèrprets: Malena Alterio, Aitana Sánchez-Gijón, Rodrigo Poisón, José Luis Torrijo, Manuel de Blas, Mariona Ribas
Guió: Antonio Méndez Esparza, Clara Roquet. Novela: Juan José Millás
Música: Zeltia Montes
Fotografia: Barba Balasoiu