divendres, 23 de febrer del 2024

(3) SABEN AQUELL, de David Trueba (2023)

"Trabajar, sonreir..."
Reconec que, en un principi, anar a veure una pel·lícula sobre l'humorista Eugenio em frenava un poc. La meua ignorància em repetia constantment que seria una avorrida, sosa i feixuga història d'acudits concorde a la vida del protagonista. Realment, n'estava convençut. I és que, de vegades —lamentablement— els prejudicis no ens deixen veure més enllà dels nostres nassos. 
El fet que fora dirigida per David Trueba, però, em va animar a donar-li un colp d'ull. I sí; ho va girar tot a l'inrevés. Em va fer comprendre que, independentment que t'agrade més o menys algú, darrere de la figura d'un artista mediàticament coneguda s'amaga una intrahistòria que comprén tots els aspectes vitals de qualsevol persona. 
Així, talment, el seu focus se centra en conceptes tan humans com la psicologia emocional del protagonista: les seues pors, les seues esperances, les seues inseguretats, els seus reptes, els seus projectes... Aquesta obra parla de la superació personal en els seus inicis professionals (la seua etapa més lluminosa abans d'entrar la depressió posterior), però també de la història d'amor —la bonica història d'amor— que va mantenir amb Conchita Alcaide, la seua parella, qui va ser el seu autèntic sustentacle: essencial per al desenvolupament professional i personal de l'artista. 
Primer la música. Després l'humor, i amb això; l'autoconeixença d'allò que podia ser capaç. Així i tot, Eugenio tenia dubtes. S'hi pot copsar a la pantalla mitjançant una càmera que retrata a un ésser humà indecís. Retalls que Trueba hi reflecteix de manera molt interessant a través d'una posada en escena i un guió molt acurat (la veritat és que hi mesura molt bé les anècdotes, els esdeveniment i els acudits). La interpretació de David Verdaguer és absolutament magistral
Eugenio era un home molt reservat que li costava exterioritzar el que sentia, que patia quan havia d'actuar (de fet les estratègies per a controlar l'angoixa damunt l'escenari li les donava Conchita), però tenia talent (s'hi mostra el seu procés de creació que prové de la seua percepció d'imatges quotidianes). Agradava molt al públic i també tenia el suport dels seus (la seua dona es fa a un costat en adonar-se de l'èxit del seu marit). 
"Trabajar, sonreir", cantaven la parella en la prèvia d'Eurovisió. I així va ser la seua vida fins a la mort de Conchita. Bo i gaudint-la —amb les seues llums, les seues ombres— fent feliços als altres (molt bonica i emotiva l'escena de la sala de químio), per a aterrar, després en la més profunda tristesa.
 
SABEN AQUELL. 2023. Espanya. Color. 109 Min.
Direcció: David Trueba
Intèrprets: David Verdaguer, Carolina Yuste, Pedro Casablanc, Marina Salas, Ramon Fontserè
Guió: David Trueba, Albert Espinosa. Biografía sobre: Eugenio. Novela: Gerard Jofra 
Música: Andrea Motis
Fotografia: Sergi Vilanova Claudín