dimecres, 26 d’abril del 2023

(2) LLANTO POR UN BANDIDO (1964), de Carlos Saura

Bandolers, reis i lliberals
Darrere d'aquest film d'aventures s'amaga la crònica de sempre: un poble oprimit, pobre i que viu en la misèria, supeditat a l'oligarquia que es personalitza en la figura de Fernando VII i el seu sexenni absolutista on es va abolir la constitució de 1812 i es van restituir els senyoratges, els béns confiscats a l'església i els privilegis fiscals dels nobles. Els lliberals van ser perseguits i empresonats. És per això que en aquesta obra, tot sent fidel a la història, s'hi entremescla la lluita dels lliberals contra l'exèrcit del rei, juntament amb els bandolers que s'hi resistien a la tirania autoritària del monarca. 
Amb guió de Mario Camus i del mateix Saura la pel·lícula (coproduïda amb França i Itàlia) es basa en la vida de José María Hinojosa "El Tempranillo", un bandoler espanyol del segle XIX que va donar suport a la causa liberal, atracant diligències i desafiant al monarca. 
Llanto por un bandido és un film entretingut que no se li pot negar el seu esforç en les recreacions de les batalles i en el tractament de les emocions de personatges. Tanmateix, sembla que en la mescla de gèneres s'esvaeix un poc la força i la intensitat que la trama requeria. Podríem dir que és un eurowestern més o menys fallit, però que en els seus bons moments —que els té — ja s'entreveuen les virtuts venidores d'aquest gran director .

LLANTO POR UN BANDIDO. 1964. Espanya. Color. 98 Min.
Direcció: Carlos Saura
Intèrpretes: Manuel Zarzo, Óscar Cruz, Juanjo Losada, Rafael Vargas, María Mayer, Luis Marín
Guió:  Carlos Saura, Mario Camus
Música: Carlo Rustichelli
Fotografia: Juan Julio Baena