dissabte, 29 d’abril del 2023

(3) TRON DE SANG (1957), d'Akira Kurosawa

La profecia (auto)complerta
través de l'adaptació del Macbeth de Shakespeare ambientada al Japó feudal, Kurosawa aconsegueix un fantàstic espectacle visual on l'ambició i la cobdícia impulsen la profecia de l'esperit del bosc. 
El director, a banda de manejar amb mestria tota la tècnica cinematogràfica, manté molt encertadament els elements fantàstics de l'obra. Així, el que en un principi havia de ser un còmode viatge cap a una prolongació sempiterna de l'amistat, es torna en un maremàgnum de tensió, titubeig, desconfiança i incertesa. I és que la visió i el vaticini de la dona faran trontollar tot el sistema de valors i creences de tots dos amics. En la pel·lícula entren en joc; l'amistat, la lleialtat, la traïció i, especialment, l'ànsia de poder. Washizu -com diu la cançó que actua com a prefaci i epíleg del film- "era un guerrer fort en la lluita però feble davant la seua dona". D'aquesta manera, la influència i instigació de la seua muller Asaji el conduirà a un cul de sac amb destinació al paroxisme final. 
I per a finalitzar, una reflexió; el resultat final d'aquesta història, ¿és producte de la predicció de l'anciana o, potser, Washizu o Miku, com a amos del seu propi destí, són els que ocasionen el seu tràgic final? La complexitat de l'ésser humà està mostrada de manera notable en Tron de Sang —reforçada per una excel·lent banda sonora que tensa els moments més tràgics— i amb un Toshiro Mifune portentós.

KUMONOSU-JÔ. 1957. Japó. Blanc i negre. 110 Min.
Direcció: Akir Kurosawa
Intèrprets: Toshirô Mifune, Isuzu Yamada, Takashi Shimura, Akira Kubo, Hiroshi Tachikawa, Minoru Chiaki, Takamaru Sasaki, Gen Shimizu, Kokuten Kôdô, Kichijiro Ueda
Guió: Akira Kurosawa, Ryuzo Kikushima, Hideo Oguni, Shinobu Hashimoto. Obra: William Shakespeare
Música: Masaru Satô
Fotografia: Asakazu Nakai