dimarts, 11 d’abril del 2023

(3) LA COSTELLA D'ADAM (1949), de George Cukor

Els clixés masculins posats en dubte
Allò que resa el titular, és fàcil fer-ho ara, tanmateix, hauria de ser valent i arriscat posar-ho en practica setanta anys enrere en la cultura occidental. Entre les moltes capacitats que amalgama aquest film, hi destaca el fet innovador de mostrar un al·legat a favor de la igualtat de gènere on es qüestiona i es posa damunt la taula aspectes assolits i dogmatitzat per la societat
Tant la força de la seua presència, com la manera d'actuar de Katheleen Hepburn, fan trontollar hàbits i vicis adquirits en el context patriarcal, cosa que invita a l'espectador a reflexionar i plantejar-se la virulència i agressivitat d'uns patrons marcats a força de costums. 
Com hem comentat en el paràgraf anterior, la pel·lícula ofereix un important ventall de possibilitats que van des de la ja esmentada equitat de sexes fins a les relacions laborals matrimonials. Tot això, per a un observador objectiu li podria semblar una història dramàtica, que ho és, nogensmenys, el seu realitzador ho compagina i alterna amb unes divertides i intel·ligents dosis de comèdia. S'hi esguarda una fascinant lluita de sexes: qui té raó?, també un suggestiu joc ètic: intent d'assassinat, justificat o no? Afers que ens empenten a pensar profundament en valors humanístics. 
I així, entre la rialla i la consideració detinguda van passant els minuts d'un metratge traçat per la sàvia mestria de Cuckor on podem trobar el seu punt més àlgid en el magnetisme, la gràcia i la naturalitat de la parella protagonista.

ADAM'S RIB. 1949. Estats Units. Blanc i Negre. 101 Min.
Direcció: George Cukor
Intèrprets: Katharine Hepburn, Spencer Tracy, Judy Holliday, Tom Ewell, David Wayne, Jean Hagen, Hope Emerson, Eve March, Clarence Kolb, Emerson Treacy, Polly Moran, Will Wright, Elizabeth Flournoy
Guió:  Ruth Gordon, Garson Kanin
Música: Miklós Rózsa
Fotografia: George J. Folsey