diumenge, 2 d’abril del 2023

(4) EL SEDUCTOR (1971), de Don Siegel

Elements trastornadors
La història que conta aquesta pel·lícula, basada en la novel·la "A Painted Devil" de Thoma P. Cullinan, és absolutament contundent perquè no dóna espai a cap mena de sentiment edulcorat. Ans al contrari, tracta al gènere humà tal com és: amb les seues virtuts i defectes, tot desembocant en una espiral de malevolència que acaba pertorbant l'espectador. 
Característiques tan humanes i a, vegades, tan amagades com l'interès sexual o l'habilitat malintencionada per aconseguir rèdit dels altres, prenen un rumb protagonista al llarg del metratge. És clar que el fet d'estar dintre de la guerra civil americana, on la teua vida està en joc, o el fet de formar part d'un grup de xiques de diferents edats en un internat (la repressió sexual que comporta el fet de no tenir contacte masculí ni tampoc poder experimentar cap sentiment d'atracció emocional i sexual) són elements detonants perquè els episodis es disparen. La cinta de Don Siegel és una constant lluita d'interessos en la qual cada personatge té un passat ocult (els confederats, els ianquis, la necessitat d'un home a l'internat, una relació incestuosa, l'abús a la xica de color...) que d'alguna manera produeix un gran efecte en les seues personalitats. 
Escenes memorables i impactants com la consciència de la pèrdua de la cama del protagonista i l'actuació de la xiqueta amb les setes enverinades, fan d'aquest film una autèntica joia que invita a pensar i reflexionar al voltant de les relacions i actuacions dels humans en circumstàncies d'extrema tensió
Fantàstica també la posada en escena, així com el microcosmos de l'internat, la cuidada naturalitat dels pocs exteriors que ixen i l'elenc actoral, amb uns grandíssims Clint Eastwood i Geraldine Page. Una obra que tracta de manera exquisida tots els elements tan dispars i trastornadors que mostra. Cal veure-la.

THE BEGUILED. 1971. Estats Units. Color. 109 Min.
Direcció: Don Siegel
Intèrprets: Clint Eastwood, Geraldine Page, Elizabeth Hartman, Jo Ann Harris, Darleen Carr, Mae Mercer, Pamelyn Ferdin, Melody Thomas, Peggy Drier
Guió:  Albert Maltz, Grimes Grice. Novel·la: Thomas Cullinan
Música: Lalo Schifrin
Fotografia: Bruce Surtees