diumenge, 17 de març del 2024

(2) DOS CAVALQUEN JUNTS, de John Ford (1961)

La medecina dels colons
Esalari de l'exèrcit no és gaire rimbombant, el cinisme i crueltat de Guthrie, la por al matrimoni... Aspectes atemporals planen sobre aquesta obra que suposa una reflexió sobre la colonització. Cal preguntar-nos quins són els salvatges tot sabent que hi ha uns primers que són atacats i adonant-nos de l'estigmatització d'Elena de Madariaga (repudiada una vegada rescatada per haver estat la dona, per força, d'un comanxe).
John Ford, basant-se en l'obra de Will Cook ("Comanches captives"), exposa diferents maneres de viure, cultures i inevitables aspectes supremacistes ("Manifest Destiny") que solen tergiversar la història per convertir les víctimes com els perpetradors de les desgràcies pròpies.
Famílies destrossades pel llarg captiveri dels seus fills, tractats de pau a les acaballes del Far West, notes discordants en la jerarquització dels comanxes i Guthrie McCabe com la gran esperança perquè tot torne a la normalitat. Tot i això, la complexitat que comporta aquesta empresa no cobrirà les expectatives. El director nord-americà juga molt intel·ligentment amb diferents gèneres que van des del western, passant per la comèdia (la conversa sobre el matrimoni és llarga, jovial i reflexiva), el drama i la tragèdia fins a arribar a l'amor romàntic (amb una divertida caricaturització de l'edat madura masculina, ja que tots dos protagonistes semblen bessons adolescents a l'hora d'intentar conquistar les dues noies joves).
Al meu entendre el film pateix de falta d'aprofundiment en l'estructura psicològica de la comunitat índia, amb una presentació una mica maniquea i amb una mort "fàcil" i inversemblant de Stone Calf. Ara bé, destacaria la utilització enginyosa de la capsa de música que actua com a element catàrtic en el desenvolupament de l'acció. El xic capturat, desposseït de la seua llengua i la seua cultura, exerceix com a metàfora projectiva d'allò que els colons han realitzat amb els indígenes. Al final, serà penjat sense judici just. Difícil cercar l'equitat en un món tan desigual.
 
TWO RODE TOGETHER. 1962. Estats Units. Color. 109 Min.
Direcció: John Ford
Intèrprets: James Stewart, Richard Widmark, Shirley Jones, Linda Cristal, Andy Devine, John McIntire, Paul Birch, Willis Bouchey, Henry Brandon, Harry Carey Jr., Olive Carey, Ken Curtis, Annelle Hayes, David Kent, John Qualen, Anna Lee, Woody Strode, Jeanette Nolan
Guió: Frank S. Nugent. Libro: Will Cook
Música: George Duning
Fotografia: Charles Lawton Jr.