dijous, 14 de març del 2024

(3) O CORNO, de Jaione Camborda (2023)

Sobreviure
Sembla mentida que aquest film no haja sigut seleccionat als Goya en l'apartat de millor pel·lícula (només es va emportar, cal dir que merescudament, l'estatueta a la millor actriu revelació). Mesos abans, va ser guanyadora del Festival de Sant Sebastià. No sé ben bé per què, després de la seua estrena, va anar diluint-se fins a quedar-se quasi en l'oblit. 
Contextualitzada en l'illa d'Arousa en l'any 1971. Maria (una excel·lent Janet Novás) es dedica a la recol·lecció de mariscos i ajuda altres dones a parir amb molta atenció i cura. Per culpa d'un succés inesperat es veurà obligada a fugir de l'illa, bo i mamprenent un viatge perillós que la farà travessar la frontera per una de les rutes de contrabandistes entre Galícia i Portugal a la recerca de la seua llibertat. O Corno és una bellíssima història de solidaritat i supervivència. Hi concentra tots els ingredients del bon cinema (costumisme, intriga, thriller...), amb un guió molt ben teixit. El que en un principi semblava una narració cenyida a un espai concret on predominava la vida rural i els problemes adjacents al seu entorn (recollida de marisc, problemes familiars, adolescència...), passa a convertir-se en un thriller inquietant on els espectadors ens identifiquem amb la protagonista. La directora hi juga amb la poesia de la vida (la maternitat amb els dos naixements del principi i del final), reivindica el dret a decidir, hi mostra els entrebancs que havien de passar-hi les dones en l'etapa més fosca de la història contemporània a l'estat espanyol i parla també de l'explotació sexual (per guanyar-se el pa, Anabela, mare d'un bebé, ha de jugar-se-la creuant amb barqueta el riu que separa la frontera d'ambdós països). Com podem observar, són moltes coses molt ben posades sobre la taula, les quals —juntament amb el fantàstic gir argumental— guanya el nostre interés com a espectadors.
 
O CORNO. 2023. España. Color. 99 Min.
Direcció: Jaione Combarda
Inèrprets: Janet Novás, Carla Rivas, Siobhan Fernándes, Diego Anido, Daniela Hernán Marchán, María Lado, Nuria Lestegás, José Navarro, Filomena Gigante, Julia Gómez, Darío Fernández Raposo, Pamela Vidal
Guió: Jaione Combarda
Música: Camilo Sanabria
Fotografia: Rui Poças