dijous, 14 de març del 2024

(4) LA KERMESSE HEROICA, de Jacques Feyder (1935)

Direcció prohibida al divertiment
Contextualitzada al Flandes ocupat per les tropes espanyoles (segle XVII), el director Jaques Feyder realitza una fantàstica comèdia amb un ritme trepidant que enganxa des del primer instant. El seu guió aconsegueix enganyar-nos doncs —el que semblava al principi, patiment per part del poble subjugat— es converteix en tot el contrari: en una festa carpe diem infinita
Els seus embolics i viratges juntament amb la vis còmica de tots els personatges conformen una al·legoria de l'hedonisme mundà: alliberament, amor, romanticisme, desig sexual, complaença... És, amb el seu comentat gir argumental, una invitació a viure i gaudir cada segon de la nostra existència. 
Aquest film és també en certa manera feminista. Són elles les que afronten el problema, les que agafen les regnes per solucionar els inconvenients de la imminent arribada dels espanyols. Tot i això, ells, timorats, no són capaços d'oposar-se a la situació injusta amb valentia. Aquesta manera de posar en relleu l'astúcia i la intel·ligència femenina —en contraposició a l'estèril paper preponderant de l'home— és un punt molt intrèpid i agosarat (homosexualitat, capellà concupiscent...) per part de l'obra, si tenim en compte l'època en què es va realitzar. 
En definitiva, un vodevil molt ben rodat amb una gran posada en escena i, sobretot, una delícia de pel·lícula: àcida, divertidíssima, moderna i fresca.

LA KERMESSE HÉROIQUE. 1935. França. Blanc i negre. 115 Min.
Direcció: Jacques Feyder
Intèrprets: Françoise Rosay, Lyne Clevers, Ginette Gaubert, Micheline Cheirel, Maryse Wending, Marguerite Ducouret
Guió: Jacques Feyder, Charles Spaak
Música: Louis Beydts
Fotografia: Harry Stradling Sr., Louis Page, André Thomas