dimarts, 12 de març del 2024

(3) EASY RIDER, de Dennis Hopper (1969)

Por a la llibertat
No, amb el títol, no estic fent referència al psicoanalista Erich Fromm, però sí que hi guarda relació. Aquest film contracultural de Dennis Hopper va suposar un autèntic esclat en les ments més conservadores de la societat estatunidenca (les primeres imatges amb les ratlles de coca, ja són impactants). Una irrupció llibertària a l'Amèrica profunda envernissada de drogues i revolució hippy. Al capdavall, Easy Rider és una road-movie en la qual dos joves motoristes de Los Angeles mamprenen un viatge cap al Mardi Gras, els carnestoltes de New Orleans. Durant el seu trajecte s'hi troben amb un munt de situacions i personatges estrafolaris, bo i fent —encara que involuntàriament— una il·lustració social sobre les distintes maneres de ser i comportar-se de la gent americana: el ranxer i la seua família, l'autoestopista hippy o l'advocat de la presó.
Els dos protagonistes no són ben vistos en el motel de la darrera parada. El fet de ser "diferents" en la manera d'actuar i de pensar, d'anar a contracorrent, de ser alternatius i de simbolitzar el qüestionament dels valors culturals establerts, són motius d'escarni per part d'una bona part de la societat i, malauradament, van patir les conseqüències.
Les imatges paisatgístiques són bellíssimes, acompanyades per la icona rockera de les Harley Davidson i per una excel·lent música psicodèlica (Steppenwolf, The Byrds, The Band, Hendrix, Electric Prunes...). A tot això, cal afegir-hi un guió molt ben embastat i un ritme àgil en les seues seqüències.
"Vos miren mal i vos insulten perquè tenen por a la llibertat i vosaltres la representeu". Ço és el que —amb paraules resumides— els diu l'advocat que els acompanya en eixir de la presó, perquè com déiem al principi, l'esperit d'aquesta pel·lícula i Fromm s'agafen de la mà.

EASY RIDER. 1969. Estats Units. Color. 94 Min.
Direcció: Dennis Hopper
Intèrprets: Peter Fonda, Dennis Hopper, Antonio Mendoza, Phil Spector, Mac Mashourian, Warren Finnerty, Jack Nicholson, Karen Black, Robert Walker Jr., Luana Anders, Luke Askew, Sabrina Scharf
Guió: Terry Southern, Peter Fonda, Dennis Hopper
Música: Distints artistes i grups musicals de l'época
Fotografia: László Kovács