dilluns, 11 de març del 2024

(3) REPULSIÓ, de Roman Polanski (1965)

Viatge a la bogeria
Carol, la protagonista de Repulsió, és com una persona qualsevol que ens podem trobar a la nostra vida, en què s'evidencien unes certes complexitats en el seu caràcter, però que mai no ens imaginaríem el que realment passa en la seua sinuosa psique. Així, darrere de la seua bonica cara i la seua esvelta figura s'amaguen elements patògens que dificulten tenir una vida mental sana, impossibilitant la convivència amb les persones del voltant. 
El film va de menys a més, mostrant al principi un relat senzill, natural i adaptat a la vida corrent amb la jove belga en el treball d'esteticista i coquetejant amb un nóvio potencial. No obstant això, a mesura que el metratge avança, Carol va mostrant la seua aversió (desordres, sens dubte, preexistents) cap a diferents comportaments en general (la relació de la seua germana amb un home casat) i cap als homes en particular. La contradicció i la dissonància cognitiva és la que impera a la seua ment i, a partir de la marxa de la seua germana de viatge amb la seua parella, començarà a experimentar en la seua solitud una mena de barreja d'ofuscament, alienació i pertorbació que es traduirà en al·lucinacions per tot arreu (el recurrent conill podrit, la violació, la paret esquerdada...). 
Polanski analitza i dissecciona aquesta ment traumàtica a través d'una claustrofòbica planificació i una càmera plena de primers plans, de convulsions fílmiques i musicals. Un viatge aterridor cap a la bogeria, cosa que, encara que ens entossudim a tancar els ulls, conviu amb l'espècie humana des de sempre.
 
REPULSION. 1965. Regne Unit. Blanc i negre. 105 Min.
Direcció: Roman Polanski
Intèrprets: Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser, Yvonne Furneaux, Patrick Wymark, Renee Houston, Valerie Taylor, James Villiers, Hugh Futcher, Helen Frase
Guió: Gérard Brach, Roman Polanski
Música: Chico Hamilton
Fotografia: Gilbert Taylor