dimarts, 12 de març del 2024

(2) GIULIETTA DELS ESPERITS, de Federico Fellini (1965)

El meu món construït, la meua desilusió
Aquest treball deL realitzador italià, la seua primera pel·lícula en color, segueix l'estil de la seua anterior obra —— la qual va trencar definitivament amb el seu esquema fílmic. Si en aquella es retratava la crisi personal i de creativitat d'un director de cinema, en aquesta es mostra la desil·lusió, el desassossec i la decepció d'una dona de mitjana edat en adonar-se de la infidelitat del seu marit. 
L'obra, molt simbòlica i metafòrica, utilitza la càmera per crear plans impossibles amb l'objecte de realçar i manifestar els sentiments i emocions amagats de la protagonista, una mena de submersió dins del seu subconscient. La narració gira entorn també a aspectes i situacions de la seua vida que han influenciat la seua personalitat actual: d'ahí les el·lipsis superrealistes de la seua infància i dels seus progenitors. Giulietta no sap on agafar-se: si als seus dots de clarividència o al modus vivendi de la seua veïna, la model que organitza bacanals davant de casa seua. Els seus pensaments flueixen i volen donar curs als seus anhels, però, tot es queda estancat. Ella vol fugir —no sap si físicament o anímicament— però vol escapar i la seua ment és una constant pugna entre l'amor que professa al seu marit i la cruel realitat. 
Giuliteta Massina, un cop més, interpreta un excel·lent paper, els seus gestos reforcen les seues emocions i allò que la pel·lícula vol transmetre. Fellini fa un producte, estrambòtic i simbòlic, amb tocs surrealistes i de comèdia, amb una estètica innovadora i modernista molt avançada a la seua época. El resultat és un espectacle estimable, encara que com a espectador, com ja em va passar amb davant tal maremàgnum al·legòric, no acabe d'entrar del tot en ell.

GIULIETTA DEGLI SPIRITI. 1965. Itàlia. Color. 148 Min. 
Direcció: Federico Fellini
Intèrprets: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Valeska Gert, José Luis de Vilallonga, Friedrich von Ledebur, Sylva Koscina, Caterina Boratto, Milena Vukotic, Anne Francine, Luisa Della Noce, Lou Gilbert, Silvana Jachino, Elena Fondra 
Guió: Federico Fellini, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano 
Música: Nino Rota
Fotografia: Gianni Di Venanzo

Crítiques de Fellini (cliqueu en aquest mateix enllaç)