dissabte, 2 de març del 2024

(4) PERFECT DAYS, de Wim Wenders (2023)

Simplicitat de la vida
Alguna que altra vegada he sentit que és un miracle estar viu, que hauríem de sentir-nos benaurats amb el primer colp d'aire del dia o amb les petites coses positives quotidianes. Ja diuen els psicòlegs que la felicitat com a tal no existeix, i si hi és, només la podem trobar en els moments gratificants (curts, però intensos) que ens dona la vida, perquè a l'amargor i als disgustos no cal reclamar-los-hi, ja hi venen sols. Perfect days és això; un retrat natural, sincer i honest que s'emmarca en la simplicitat de la vida. Una simplicitat òrfena de complexitats i complicacions, entesa com el súmmum de la satisfacció espiritual
Canalitzada a través del seu protagonista, Hirayama, aquest hi apareix com un home satisfet que desprén bonhomia pels quatre costats Tant s'hi val que es dedique a netejar lavabos diàriament, que visca sols o que tinga una vida rutinària. Ell sembla gojós de tenir davant dels seus ulls un paisatge que és com de dibuixos animats. I respira, i cluc els ulls per a copsar l'essència del plaer de l'existència. Una música, un llibre, una conversa, una llambregada a les coses que passen al seu voltant..., per a què més? Paral·lelament, en el transcurs del metratge, Hirayama es trobarà amb certs personatges que actuaran com a indicis de la seua vida passada. 
Wim Wenders, deutor d'Ozu, ho broda. De fet, aquesta pel·lícula és un homenatge al director nipó, i les constants del seu cinema són aplicades ara de manera magistral per l'alemany. Els enquadres, el tempo, la mirada de Hirayama (interpretat genialment per Kôji Yakusho) els silencis, els comunicadors silencis... M'ha encantat tot d'ella: l'austeritat, la senzillesa, el cant a les xicotetes coses, a la vida, la seua elecció de la música... De visió imprescindible.
 
PERFECT DAYS. 2023. Japó. Color. 124 Min.
Direcció: Wim Wenders
Intèrprets: Koji Yakusho, Yumi Aso, Tokio Emoto, Sayuri Ishikawa, Tomokazu Miura, Arisa Nakano, Min Tanaka, Aoi Yamada
Guió: Takuma Takasaki, Wim Wenders
Música: Diversos autors
Fotografia: Franz Lustig