dimecres, 27 de març del 2024

(3) ELS ASSASSINS DE LA LLUNA, de Martin Scorsese (2023)

 Racisme visceral
Sembla —parle per les pel·lícules que he vist al llarg de la meua vida— que Scorsese siga qui més —o dels que més— s'aproxime(n) a la realitat de les cognicions i la conducta humana. Malauradament, fa la sensació que l'ésser humà estiga programat per a fer el mal, que el moga la cobdícia (l'origen del capitalisme salvatge hi és palés) i el fet de tenir una vida plaent a costa d'altri. Si bé, en aquest film que ens ocupa és a gran escala, dia rere dia ho podem observar quotidianament, o si no; com és possible que hi haja tant de conflictes i morts injustes per tot arreu?
Ja em va agradar molt, L'irlandés, el seu darrer film. Aquesta vegada el director estatunidenc repeteix en qualitat. Ho fa en contingut i en embolcall, en la forma i en el fons a través d'una planificació cinematogràfica monumental. Plans, posada en escena, escenaris, paisatge i música (brutal la recurrent música de Robbie Robertson, trufada d'un genuí blues de l'època). Robert De Niro hi dona una autèntica lliçó d'interpretació, tampoc es queden darrere un gran Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone i la resta del planter actoral. Finalment, resta un fantàstic guió, uns denuncia al racisme visceral, a l'ocupació, a la colonització i a la substitució de cultures. Absolutament recomanable.

KILLERS OF THE FLOWERS MOON. 2023. USA. Color. 206 Min.
Direcció: Martin Scorsese
Intèrprets: Leonardo DiCaprio, Jesse Plemons, Robert De Niro, Lily Gladstone, Tantoo Cardinal, Barry Corbin, John Lithgow, Brendan Fraser, Louis Cancelmi, Pat Healy, Gary Basaraba, Nathaniel Arcand, Cara Jade Myers, JaNae Collins, Jillian Dion, William Belleau, Tatanka Means, Michael Abbot Jr., Scott Shepard, Jason Isbell, Sturgill Simpson  
Guió:  Eric Roth, Martin Scorsese. Libro: David Grann 
Música: Robbie Robertson
Fotografia: Rodrigo Prieto